Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die het lichaam als een geheel ziet en naar balans streeft. Niet alleen worden de botten behandeld maar ook de organen, schedel, spieren,fascia, bloedvaten en het zenuwstelsel worden bij de behandeling betrokken.

Een gezond lichaam houdt het lichaam zelf in balans, maar door bv trauma, ziekte, verkeerde training, niet goed passend zadel kan de balans verstoord raken, als osteopaat bekijk je daarom het gehele paard en niet alleen het probleem/blessure.

In de osteopathie werk je met drie systemen:

HET PARIETALE SYSTEEM

Het pariëtale systeem of het bewegingsapparaat is het systeem waarmee het paard zich voortbeweegt. Het wordt onder meer gevormd door botten, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en wervels. Wanneer het pariëtale systeem ergens blokkeert, is dit duidelijk zichtbaar vaak in de beweging van het paard. Kruepelheid van het voorbeen betekend niet per definitie dat de oorzaak ook vanuit het voorbeen komt.

HET VISCERALE SYSTEEM:

Dit systeem bestaat uit de organen en hun omhullende vliezen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De organen worden deels aangestuurd door zenuwen die vanuit het ruggenmerg ontstaan. Door een blokkade van een wervel kan het paard problemen krijgen van het daarbij behorende orgaan, maar andersom ook.  Door een orgaan stoornis kan/kunnen de bijbehorende wervels geblokkeerd raken. Een bewegingsverlies van een orgaan leidt niet alleen tot het slecht functioneren van het orgaan, maar kan dus ook het pariëtale systeem beïnvloeden. .

HET CRANIO SACRALE SYSTEEM:

Het cranio-sacrale systeem is het meest verfijnde bewegingssysteem in het lichaam en omvat de schedel, het ruggenmerg, de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de hersenvliezen en het centrale zenuwstelsel. De schedel bestaat uit ongeveer twintig verschillende botstukken die worden verbonden door schedelnaden, vergelijkbaar met een puzzel. Ze verlenen de schedel een zekere flexibiliteit. De osteopaat is opgeleid om te voelen of de beweeglijkheid hier goed verloopt. OP HSA wordt je opgeleid om als osteopaat in je behandeling mee te zijn in de beweging van het cranio sacrale ritme zodat je met een zachte handeling het meeste resultaat kan bereiken.

Klachten

Hieronder een overzicht van veelvoorkomende klachten bij paarden.
Bij deze klachten is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen.