Wat is hirudo therapie?
Bloedzuigertherapie. In het speeksel van de medicinale bloedzuiger zitten 80-100 verschillende stoffen, dit speeksel wordt tijdens het volzuigen afgegeven aan het paard. Dit speeksel kan je gerust beschouwen als een mini apotheek.
De stoffen in dit speeksel zorgen namelijk voor :
- Verbeterde bloedcirculatie
- Stumuleert de lymfatische doorstroming
- Pijnstillend
- Ontstekingsremmend
- Stimuleert het immuunsysteem en nog veel meer
Hoe werkt bloedzuigertherapie?
We gebruiken medicinale bloedzuigers die hier speciaal voor gekweekt zijn in een kwekerij. Ze worden geplaats op het te behandelen gebied, bijten hier een gaatje en spugen hun speeksel naar binnen. In dit speeksel zitten 80 tot 100 werkzame stoffen. Deze stoffen werken pijnstillend, ontstekingsremmend, bloedverdunnend, bloeddruk- en hormoonregulerend, gewrichtssmerend, lymfe reinigend en antibacterieel. Hierdoor verbeteren ook de bloedtoevoer en de afvoer van afvalstoffen. Gevolg is een verbetering of genezing van de klachten.
Nadat de bloedzuiger zich vol heeft gezogen laat hij los, het gaatje dat achterblijft blijft nog een aantal uren nabloeden. Er komt dan vaak nog veel “rommel” mee uit de bloedvaten en lymfebanen vandaan. Dit kan geen kwaad, het paard kan hiermee gewoon in de wei of schone paddock.
Over het algemeen vinden paarden een behandeling niet vervelend. Soms vinden ze het aanbijten niet zo fijn en reageren ze even alsof ze door een vlieg worden gestoken. Maar al snel geeft het juist een pijnstillende en ontspannende werking.
Voor een behandeling:
Bloedzuigers zijn over het algemeen wat kieskeurige diertjes. Ze houden niet van geurtjes, koude of veel haar. Dus bijvoorbeeld gebruik van vliegenspray of het geven van knoflook in de zomer wordt afgeraden voor een behandeling. Een rustige omgeving zonder kou of tocht wordt aangeraden.
Verder kunnen bloedzuigers niet worden ingezet samen met bepaalde medicijnen. Dit moet van te voren wel goed besproken worden.
Na een behandeling:
Hou er rekening mee dat bloedzuigers pijnstillend werken. Hierdoor zal een dier zich soms “te goed” voelen, waardoor het risico bestaat dat hij zich forceert. Daarom is het goed om het dier tot 48 uur na de behandeling alleen lichte beweging te geven
Waarvoor wordt hirudotherapie ingezet?
- artritis, artrose, spat
- Hoefziektes, denk aan bevangenheid, hoefkanker
- Mok
- Ontstekingen aan pezen of peesscheden
- Problemen aan de hoefkatrol
- Ziektes van de wervelkolom zoals kissing spines of spondylose
- Hematomen
- Spier- en gewrichtsproblemen
- Wondgenezingsstoornissen of littekens
- Tand en kaakziektes
- Gallen, piephak
- Slijmbeursontstekingen/bursitis, lymfangitis
- En nog veel meer…
Klachten
Hieronder een overzicht van veelvoorkomende klachten bij paarden.
Bij deze klachten is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen.
- Gedragsveranderingen
- Vage of terugkerende kreupelheden
- Rijtechnische problemen en/of scheefheid
- Verminderde algemene weerstand
- Klachten zoals mok, huidaandoening, hoefproblemen
- Peesblessures